Określić przedziały, na których funkcja jest różnowartościowa:
Michał1213: Określić przedziały, na których funkcja jest różnowartościowa:
Bardzo proszę o nakierowanie jak do tego się zabrać
f(x)=2x−52
f(x)=12x+4 ta kreska przy 1 to nie jest minus tylko 2x wybilo do gory kreske
ulamkowa
26 paź 15:32
Jerzy:
Nikt tu nie jest jasnowidzem,aby odczytać ten wpis.
26 paź 15:35
Michał1213: f(x) = 1/(2x+4) − ta druga funkcja
26 paź 15:37
Ge'er: Pierwsza funkcja to funkcja liniowa
26 paź 15:39
ite:
w drugim f(x) = 1/(2
x+4)
Korzystamy z def. funkcji różnowartościowej
f(x
1)=f(x
2) ⇒ x
1=x
2
| | 1 | | 1 | |
U nas f(x1)= |
| oraz f(x2)= |
| |
| | 2x1+4 | | 2x2+4 | |
| | 1 | | 1 | |
Czyli założeniem będzie |
| = |
| |
| | 2x1+4 | | 2x2+4 | |
z tego wylicz zależność pomiędzy 2
x1 i 2
x2
a następnie pomiędzy x
1 i x
2.
26 paź 19:28