Rozkladanie wielomianu
abcd : Wykaz ze wielomian W(x)= x3+(m−1)x2−(m+1)x+1
mozna rozlozyc na czynniki liniowe dla kazdego m∊R
26 paź 14:03
abcd : Nie mam pomyslu w ogole jak to przeksztalcic
x3+1+(m−1)x2−(m+1)x
(x+1)(x2−x+1)....
26 paź 14:27
A: (x−1)(x²±mx−1)
26 paź 14:32
A: (x−1)(x²+mx−1)
26 paź 14:33
abcd: Niestety nie potrafie do tej postaci dojsc. Prosze o dokladne rozpisanie
26 paź 17:23
ICSP: x3 − x2 + mx2 − mx − x + 1 = x2(x−1) + mx(x−1) − 1(x−1) = (x−1)(x2 + mx − 1)
26 paź 17:25
Adamm:
na czynniki... zawsze można − na wielomiany zespolone, tylko chyba nie o to chodzi
26 paź 17:27
Mila:
W(1)=1+m−1−m−1+1=0 niezależnie od wyboru m.
W(−1)=−1+m−1+m+1+1=0 niezależnie od wyboru m.
⇔W(x) jest podzielny przez x2−1
wykorzystaj tę informację.
26 paź 17:30
Adamm:
@Mila W(−1) akurat to nie
26 paź 17:31
Mila:
Dzięki
Adamm.

Rzeczywiście:
W(−1)=2m , ale wystarczy informacja, że W(x) jest podzielny przez (x−1).
Dokończ
abcd
26 paź 17:41
abcd: dziekuje

Wtedy wielomian x
2+mx−1 ma zawsze rozwiazania rzeczywiste gdyz Δ= m
2+4x
2 jest zawsze
nieujemna
26 paź 18:00
ICSP: W wyróżniku nie występuje argument.
26 paź 18:01
abcd: pomylilem sie
26 paź 18:13
abcd: nawet jest zawsze dodatnia niezaleznie od m
26 paź 18:14