Szkicowanie wykresu funkcji trygonometrycznej
Patryk: Cześć,
W jaki spsoób naszkicować wykres cos(x−2)?
Chcę rozwiązać równanie cos(x−2) = x2 − 4x + 5 i pomyślałem, że chyba najprościej będzie
naszkicować dwa wykresy i odczytać rozwiązanie z wykresu. ta funkcja kwadratowa nie ma
rozwiązań. Wierzchołek to W(2,1) i rosnąca czyli ponad osią X.
Chyba, że jest inny sposób na rozwiązanie tego, tylko zależy mi na tym żeby to zrozumieć.
26 paź 13:22
Jerzy:
Jak przesuniesz wykres y = cosx o 2 w prawo, to wierzchołek cosinusoidy znajdzie się we
wierzchołku paraboli.
26 paź 13:26
Patryk: Fakt, nie wpadłem na to. Skoro ta f. kwadratowa ma tylko jeden punkt gdzie y = 1 czyli że punkt
wspólny dla obydwu funkcji to ten wierzchołek czyli rozwiązaniem będzie x = 2?
26 paź 13:32
Jerzy:
Tak.
26 paź 13:38