wzory_Viete'a
wzory_Viete'a: Dany jest trójmian 2x2−3x−7. Nie wyznaczając jego pierwiastków oblicz: |x1−x2|.
Wyliczyłam deltę, Δ=65.
Skorzystałam z wzorów Viete'a: x1+x2 = 3/2 oraz x1x2 = −7/2.
Na podstawie znaku iloczynu stwierdziłam, że pierwiastki są różnego znaku, a więc x1>0 i x2<0.
Stąd:
|x1−x2| = x1−x2 = ..., ale co dalej? We wskazówce mam podane, że jest to równe U{√Δ{a}}, ale
nie mam pojęcia skąd to się wzięło. Jakieś pomysły?
26 paź 12:24
Adamm:
|x1−x2| = √(x1−x2)2 = √(x1+x2)2−4x1x2
26 paź 12:27
abcd : | | −b−√Δ−(−b+√Δ | | −2√Δ | | −√Δ | |
x1−x2= |
| }= |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | a | |
26 paź 12:54
abcd : Moze byc taki pomysł
26 paź 12:57
Jerzy:
Skoro zadanie dotyczy wzorów Viete’a, to trzeba go zrobić wg wskazówki Adamma
26 paź 13:04