parametr p
abcd : Dla jakich wartosci parametru p ∊R wieloman
W(x)=(x
2−4x+4)[x
2+(p−1)x+p] ma trzy rozne pierwiastki
(x
2−4x+4=(x−2)
2 stad x=2 )podwojny
Oznacza to ze wielomian x
2+(p−1)x+p musi miec dwa rozne pierwiastki i x≠2
x
(p−1)x+p=0
Δ=p
2−2p+1−4p>0
p
2−6p+1>0
Δ=36p
2−4p
2= 32p
2
√Δ= 4
√2p
p
2= 3+2
√2p
p∊(−
∞,3−2
√2p)U(3+2
√2p,
∞) −{2}
czy to jest dobre rozwiazanie ?
26 paź 11:48
Jerzy:
Skąd Δ = 36p2 − 4p2 ?
26 paź 11:58
abcd : Jerzy
policzylem delte z wyjsciwego rownania
teraz ta delta musi byc >0
26 paź 12:32
Jerzy:
Tak,ale teraz Δ jest funkcją parametru p, więc Δp = 36 − 4 = 32
26 paź 12:35
abcd : odpowiedz jest taka
| | 2 | | 2 | |
p∊(−∞ − |
| )U(− |
| ,3−2√2)U(3+2√2,∞) |
| | 3 | | 3 | |
wiec gdzies skopalem obliczenia albo czegos nie rozumiem
26 paź 12:37
abcd : No tak . Rzeczywiscie

To pierwiastki beda bez p
Ale i tak cos zle jest
26 paź 12:39
abcd : | | 2 | |
czyli ja musze z mojego przedzialu wyrzucic p=− |
| |
| | 3 | |
Nie wiem dlaczego ?
26 paź 12:43
Jerzy:
Trójmian w nawiasie kwadratowym nie może mieć pierwiastka x = 2
26 paź 12:54
abcd : Jerzy to napisalem wczesniej
| | 2 | |
Nie wiem jak obliczyc to − |
| |
| | 3 | |
26 paź 12:56
Jerzy:
12:54 oznacza,że x2 + (p − 1)x + p ≠ 0 dla x = 2
26 paź 12:58
Jerzy:
4 + (p − 1)*2 + p = 0
4 + 2p − 2 + p = 0 ⇔ p = −2/3
26 paź 13:00
abcd : dziekuje
Po prostu nalezy obliczyc dla jakiego p x=2 jest pierwiastkiem tego rownania .
czasami nie zauwazam takich rzeczy oczywistych
26 paź 13:32