Trzy pierwiastki
abcd : Dla jakich rzeczywistych wartosci parametru p wielomian
w(x)=x
3−px+p−1 ma trzy pierwiastki rzeczywiste
Robilbym to tak
x
3−px+p−1 =0
Rozwiazac ta nierownosc
Jest jakis inny sposob?
26 paź 09:41
ICSP: Podziel przez x − 1
26 paź 09:44
abcd : Witam
Dlaczego przez x−1?
Mozesz wytlumaczyc?
26 paź 09:47
ICSP: Twierdzenie Bezout.
Widać na oko, że 1 jest pierwiastkiem, więc twój wielomian można podzielić bez reszty przez x −
1.
26 paź 09:51
abcd : Uporzadkowalem to tak
x
3−1−px+p=(x−1)(x
2+x+1)−p(x−1)= (x−1)[x
2+x+1−p]
Wielomian x
2+x+1−p musi miec dwa pierwiaski rzeczywiste wiec
1−4(1−p)>0
1−4+4p>0
26 paź 09:58
26 paź 10:00
abcd : A bo moga nie byc rozne .dzieki
26 paź 10:22