po kolei
Jan Kowalski: Wyznacz dziedzinę naturalną funkcji:
2√|x − 2| − x − 3
25 paź 23:52
Ge'er: |x−2|−x−3≥0
|x−2|≥x+3
dla x<2
2−x≥x+3
x≤0,5
dla x≥2
x−2≥x+3
0≥5 sprzecznosc
Wiec rozwiazanie Df=<−∞,0,5>
26 paź 09:17
Jan Kowalski: mi wychodzi, w równaniu 2−x>x+3, x< −0,5 −− Z MINUSEM
26 paź 09:29
Bleee:
I masz dobrze
26 paź 09:33
Ge'er: tak popraw sobie
26 paź 09:34
Jan Kowalski: Bo np. w odpowiedzi jest (−
∞; 0,5>

ale chyba błąd w kluczu.
26 paź 09:58
Jan Kowalski: A gdybym miał |x−2| > |x+3|, to szukam "miejsc zerowych" 2 i −3 i we wszystkich przedziałach
(−∞; 2)
<2; −3) i <−3; +∞) sprawdzam?
26 paź 10:02
ICSP: Możesz trzema przedziałami.
Możesz podnieść stronami do kwadratu.
Możesz graficznie.
Sposobów jest wiele.
26 paź 10:03
woj: A co oznacza "dziedzina naturalna"?
3 lis 10:44
Rumbarak : To tak
Jesli z warunkow ktore masz podane w zadaniu nie wynika inaczej to dziedzina naturalna
funkcji sa te argumenty dla ktorych dana funkcja ma sens
dla y=2x Df=ℛ
dla y=log3(x−5) df=x−5>0
3 lis 12:02
Rumbarak : y=2x+3 dla x∊<−3,50000>
dla takich xow rozpatrujesz ta funkcje
Tutaj juz caly zbior liczb R nie jest dziedzina tej funkcji .
3 lis 12:06
woj: Dzięki
3 lis 12:49