Wyznaczyć kowariancję zmiennych X i Y
Student: Analiza spożycia (X) pewnego artykułu zależnie od dochodu (Y) w losowej próbie 10 gospodarstw
dostarczyła następujących informacji:
średnie spożycie artykułu na 1 osobę wynosi 2,5 kg
średni miesięczny dochód na 1 osobę wynosi 1000 zł
współczynnik zmienności spożycia wynosi 10%
sy = 140
rxy = 0.94
Wyznaczyć kowariancję zmiennych X i Y
Ze wzoru na współczynnik zmienności wyszło mi s=0,25 i następnie C(X,Y)=32,9
Mógłby ktoś zweryfikować te wyniki?
25 paź 23:37
Blee:
pokaż obliczenia
25 paź 23:39
Student:
s=0,25
C(x,Y)=32,9
26 paź 01:46
Student: No więc jest dobrze czy nie?
26 paź 20:12