matematykaszkolna.pl
litery litery: Sa dane litery: AABBCCDDEE. Jak ulozyc (ile mozliwosci) je wszystkie w szeregu tak, zeby: − na pierwszym miejscu zawsze stala jedna litera A oraz − ta sama litera moze sie powtorzyc dopiero za trzecim razem po pierwszym pojawieniu sie (czyli np. A BCA... lub A BCDB...) oraz − zadna z liter nie moze byc obok tej, której juz byla (czyli nie moze byc ABCDEBADCE, bo BA i DC)
 9! 
Wszystkich jest (bez jednej litery A):

2!*2!*2!*2!*1! 
25 paź 21:10
Blee: po co znowu rzucasz to samo: https://matematykaszkolna.pl/forum/392812.html Zrobisz zdjęcie tej listy zadań i ją tutaj wrzucisz
25 paź 21:12
litery: Ktos pomoze?
26 paź 00:14
Blee: Pomogę jak tylko pokażesz zdjęcie tejże listy zadań
26 paź 00:21
litery: Nie ma listy zadan. Jest to moje zadanie.
26 paź 00:23
Blee: No to co pitolisz że nie wiesz czy wymyślone czy z książki ... od razu pisz, że wymyśliłeś sobie warunki A wiesz po czym wiem że wymyślone to jest zadanie, ponieważ: 1) 'mało po polskiemu' warunki podane są, 2) drugi warunek mocno traci na znaczeniu w momencie w którym mamy trzeci warunek 3) trzeci warunek powoduje że szybciej będzie rozpisać wszystkie główne ułożenia cyfr (bez permutacji B,C,D,E) niż próbować to wyliczyć
26 paź 00:30
litery: Czyli jak to policzyc?
26 paź 09:19
Bleee: Tak jak napisałem − wypisać wszystkie główne możliwości ulozen tych liter (przed permutowaniem liter B, C, D, E) nie będzie tego aż tak dużo, Żeby się nie pogubić to najlepiej to rozpisywać sobie w formie drzewka.
26 paź 09:35
litery: Ale mam jeszcze jeden warunek: litera A nie moze byc na ostatnim miejscu.
26 paź 11:58
litery: i na przedostatnim Napisze nowy post.
26 paź 13:57