Geometria analityczna
Dream: Napisz równanie okręgu o środku S(3,−1) etycznego do prostej y=2x+3 oraz równanie okręgu
syntetycznego do niego względem tej prostej
25 paź 20:33
jc: Jeden okrąg etyczny, drugi syntetyczny. A jaka jest prosta?
25 paź 20:44
janek191:
Pewnie styczny i symetryczny ?
25 paź 20:48
ite: 
Jak się komuś nie chciało przeczytać treści własnego zadania, to będzie się chciało czytać
cudzą odpowiedź ?
25 paź 20:54
Adamm:
A prosta jest krzywa.
25 paź 20:57
janek191:

2 x − y + 3 = 0
| | I 2*3 + (−1)*(−1) + 3I | |
r = |
| = 2√5 |
| | √5 | |
( x − 3)
2 + ( y +1)
2 = (2
√5)
2
(x − 3)
2 + ( y + 1)
2 = 20
Dokończ
25 paź 20:57
Mila:

S(3,−1)
k: y=2x+3
1) Promień okręgu
stycznego do prostej k jest prostopadły w punkcie styczności.
m⊥k i S∊m
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y=− |
| x+b, −1=− |
| *3+b, ⇔b= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2) Znajdź wsp. punktu P, r=|SP|
P jest środkiem odcinka S' ( środka okręgu
symetrycznego do danego względem prostej k)
Dokończ
25 paź 21:01