reszta z dzielenia
abcd: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)= x4+x3−x−1 jest wielomianem R(x)=
x3+x2+x+1
Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x2−1
W(x)= P(x)*Q(x)+R(x)
Teraz problemem dla mnie jest znalezienie Q(x)
P(x)= x3(x+1)−1(x+1)= (x+1)(x3−1)= (x+1)(x−1)(x2+x+1)
Pierwiastkami tego wielomianu sa x=1 i x=−1
Nie wiem co zrobic dalej
25 paź 19:40
Adamm:
P(x) ≡ 0 (mod x2−1)
⇒
W(x) = Q(x)*P(x)+R(x) ≡ R(x) ≡ 2x+2 (mod x2−1)
25 paź 19:42
Adamm:
Q(x) jest nieważny
25 paź 19:42
abcd: To bedzie dla kogos
Ja mam pytanie
jak wyznaczyc W(x) zeby go podzielic przez x2−1 ?
25 paź 19:49
abcd: Odpowiedz to 2x+3
25 paź 19:58
Mila:
W(x)=Q(x)*(x
4+x
3−x−1)+(x
3+x
2+x+1)
(x
4+x
3−x−1)=(x−1)*(x+1)*(x
2+x+1)
| W(x) | | Q(x)*(x2−1)*(x2+x+1)+(x3+x2+x+1) | |
| = |
| = |
| x2−1 | | (x2−1) | |
| | (x3+x2+x+1) | |
=Q(x)*(x2+x+1)+ |
| =.. |
| | (x2−1) | |
teraz wykonaj dzielenie:
(x
3+x
2+x+1):(x
2−1)
25 paź 20:38
Mila:
Do podanej treści R(x)=2x+2.
25 paź 20:41
abcd: dziekuje Ci bardzo
jakis komentaz z Twojej strony do tego typu zadan?
Bo tutaj tu x2−1 ladnie sie skrocilo
25 paź 21:27
Mila:
Postępujemy w zależności od zadania. Różne rzeczy trzeba zauważyć
25 paź 21:59
Blee:
Zawsze w tego typu zadaniach patrzysz na pierwiastki wielomianu przez który dzielisz i będą to
też pierwiastki tego pierwszego wielomianu (dla którego znasz resztę).
Bez tego nie jesteś w stanie jednoznacznie określić reszty z dzielenia
25 paź 22:02
abcd: ok
25 paź 22:09