Reszta z dzielenia
abcd: Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu x2007+1 przez wielomian x2−1
Ogolnie mozemy zapisac tak ze
W(x)= P(x)*Q(x)+R(x) gdzie
P(x) to dzielnik (u nas bedzie x2−1
Q(x) to iloraz z dzielenia
R(x) to reszta z dzielenia
W tym zadania reszta z dzielenia bedzie miala postac R(x)=ax+b lub R(x)=0
Dwumian x2−1 = (x+1)(x−1)
tutaj moge zapisac ze
W(1)= (x−1)(x+1)*Q(x)+ax+b
W(1)= (1−1)(x+1)*Q(x)+a+b
W(−1)=(x−1)(−1+1)*Q(x)−a+b
Zeby byl podzielny to musi byc
a+b=0
−a+b=0
b=a
2a=0 to a=0 b=0
W odpowiedzi mam a=1 i b=1
25 paź 18:23
Saizou :
W(1)=12007+1=1+1=2
W(−1)=(−1)2007+1=0
2=a+b
0=−a+b
=========
2=2b
b=1
a=1
25 paź 18:26
A: Ale a+b=w(1)=2
25 paź 18:27
abcd: Dobrze . Juz wiem gdzie mam blad
W(1)=2 bo 12007+1=2
W(−1)=0 bo (−1)2007+1=0
Wiec dostaniemy do rozwiazania
a+b=2
{−a+b=0
W(−1)=0
25 paź 18:28
abcd: Blad znaleziony
A jesli zamiast x2−1 byloby x2+1 to jak wedy wyznaczyc reszte z dzielenia ?
25 paź 18:31
ICSP: x2 + 1 = (x + i)(x − i)
25 paź 18:38
Adamm:
x2007+1 ≡ x+1 (mod x2−1)
reszta z dzielenia przez x2−1 to x+1
x2007+1 ≡ (−1)1003x+1 ≡ −x+1 (mod x2+1)
reszta z dzielenia przez x2+1 to −x+1
25 paź 18:53
abcd: Wygladaloby to tak
W(i)= (x+i)(i−i)*Q(x)+ai+b= 1−i bo i2007= (i2)1003*i=−i
W(−i)= (i−i)(x−i)*Q(x)−ai+b=1+i
mam taki uklad
{ai+b= 1−i
{−ai+b=1+i
jak go rozwiazac?
25 paź 18:53
abcd: Witam Adamm
Moze skorzysta ktos kto sie zna na tych modulo . dziekuje
25 paź 18:57
Mila:
I sposób
x2007=(x2)1003*x
W(x)=(x2)1003*x+1
Reszta z dzielenia przez (x2+1)
x2=−1
R(x)=(−1)1003*x+1⇔
R(x)=−x+1
II sposób
R(x)=ax+b
x2=−1⇔x2=i2⇔
x=i lub x=−i
W(i)=(i2)1003*i+1=0⇔W(i)=−i+1
W(−i)=((−i)2)1003*(−i)+1⇔ W(−i)=i+1
a*i+b=−i+1
a*(−i)+b=i+1
2b=2, b=1
a*i+1=−i+1
a*i=−i /*i
−a=−i2⇔−a=1
a=−1
R(x)=−x+1
25 paź 19:08
jc: reszta = ax+b
f ma współczynniki rzeczywiste
f(i)=ai+b
f(i)=i2007+1=−i+1
czyli reszta = −x+1
25 paź 19:08
abcd: Dobry wieczor
Milu i
jc 
dziekuje bardzo .
25 paź 19:11
Adamm:
a(x) ≡ b(x) (mod n(x)) jest relacją, zdefiniowaną jako
⇔
n(x)|(a(x)−b(x))
Ma ona takie same własności jak relacja
a ≡ b (mod n) na liczbach całkowitych
a(x) ≡ b(x) (mod n(x)) i c(x) ≡ d(x) (mod n(x))
⇒
a(x)c(x) ≡ b(x)d(x) (mod n(x))
a(x)+c(x) ≡ b(x)+d(x) (mod n(x))
dowodzi się je dokładnie tak samo
Polega ona na utożsamieniu reszt z wielomianów przez wielomian n(x)
x2 ≡ 1 (mod x2−1)
więc
x2007+1 = (x2)1003*x+1 ≡ x+1 (mod x2−1)
25 paź 19:32
Adamm:
Jeśli choć trochę oswoisz się z a ≡ b (mod n), to to jest tak naprawdę prawie że
to samo
25 paź 19:34
abcd: Adamm moze pozniej ,gdyz skomplikowaly sie sprawy z praca i musze teraz tez intensywnie
uczyc sie niemieckiego
25 paź 19:45
ABC:
małolat nie mów mi że do bauera na gospodarkę wyjeżdżasz robić, Angelę Merkel będziesz
wspierał?
25 paź 20:35