Pierwiastek wielomianu
abcd: Pogubilem sie troche w tym zadaniu
Dla jakich wartosci a i b calkowitych liczba 1+√3 jest pierwiaskiem wielomianu
W(x)= 3x3+ax2+bx+12=0
Wiec musi byc W(1+√3)=0
Licze
W(1+√3)= 3(1+√3)3+a(1+√3)2 +b(1+√3)+12=0
W(1+√3)= 3(10+6√3)+a(4+2√3)+b(1+√3)+12=0
W(1+√3)= 30+18√3+4a+2a√3+b+b√3+12=0
25 paź 16:48
ite: Ta suma będzie zerem, jeśli zarówno suma wyrażeń z √3 będzie zerem jak i suma wyrażeń, w
których √3 nie występuje wyniesie zero.
To da układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
25 paź 16:59
ICSP: x1 = 1 + √3
x2 = 1 − √3
x1 * x2 = 1 − 3 = −2
x1 * x2 * x3 = −4 ⇒ x3 = 2
W(x) = 3(x − 1 − √3)(x − 1 + √3)(x−2) = ...
25 paź 17:03
abcd: Da mi to taki uklad rownan
{4a+b+42=0
{18√3+2a√3+b√3=0
{b=−42−4a
18√3+2ap{3]+(−42−4a)√3=0
18√3−42√3+2a√3−4a√3=0
−2a√3−24√3=0
2a√3=−24√3
a=−12
b= −42−4*(−12)= −42+48=6
W odpowiedzi mam a=0 i b=−18
25 paź 17:19
abcd: WItam ICSP
Dlaczego zalozyles ze wystapi sprzezony
Potem wzory Vieta dla wielomianu stopnia trzeciego
25 paź 17:23
abcd: Sprawdzilem w wolframie i dla moich wspolczynnikow wychodzi x1= 1+√3 x2=(1−√3 x3=2
25 paź 17:28
ite:
Dla a=0 i b=−18 W(1+√3)= 3x3+ax2+bx+12=42−18≠0
25 paź 18:18
Adamm:
@abcd
Niech w(x) będzie o współczynnikach całkowitych, n całkowite, i niech W(a+b√n) = 0.
Wtedy (x+y√n)' = x−y√n jest sprzężeniem dla zbioru liczb postaci x+y√n
z x, y całkowitymi.
wtedy (w(a+b√n))' = w((a+b√n)') = w(a−b√n) = 0
bo ' zachowuje działania mnożenia i dodawania
to tak samo jak z twierdzeniem, że jeśli w(z) = 0, w(x) jest o współczynnikach rzeczywistych,
to również w(z*) = 0
25 paź 18:50