Ciało element neutralny
ban45zx: W zbiorze liczb rzeczywistych R określamy działanie x ⬠ y = x + y +1 oraz x ⬡ y = x + y + xy
Sprawdzić ,że (R,⬠,⬡) jest ciałem. Jakie są elementy neutralne tych działań?
Najpierw sprawdzam ,czy (R,⬠) jest grupą abelową i sprawdzam element neutralny − wychodzi
że jest oraz element neturalny rowny −1
Potem przechodze do sprawdzenia czy (R/(0),⬡) jest grupą abelową i teraz mam problem przy
wyznaczaniu
elementu neutralnego dochodzę do równania e(1+x)=0
czyli dla x != 1 e=0 ,a co dla x= −1 ?
25 paź 14:17
Pan Kalafior:
θ(x) = x−1
to
θ(x+y) = θ(x) ⬠ θ(y)
oraz
θ(xy) = θ(x) ⬡ θ(y)
więc θ jest izomorfizmem (R,⬠,⬡) oraz (R, +, *), więc (R,⬠,⬡) jest ciałem
25 paź 14:23
Pan Kalafior:
elementem neutralnym (R/(0),⬡) będzie θ(1) = 3
25 paź 14:26
Pan Kalafior: θ(1) = 0
25 paź 14:27
Pan Kalafior: elemen. neutr. (R/(−1),⬡)
25 paź 14:29
Pan Kalafior:
−1 jest tutaj twoim zerem
25 paź 14:29