wykaz
abcd: Wykaz z e jesli W(x) jest wielomianem stopnia trzeciego o wspolczynnikach calkowitych takim ze
W(7)=6 i W(k)= 11 i k∊C to k=2 lub k=6 lub k=8 lub k=12
W(x)= ax3+bx2+cx+d
W(7)= 343a+49b+7c +d=6
W(k)= ak3+bk2+ck+d=11
Co dalej mam zrobic i jakie to ma znaczenie ze napisane jest w tresci o wspolczynnikach
calkowitych ?
25 paź 13:36
abcd:
25 paź 14:02
ite:
W(k)−W(7) = 11−6 = 5 = 1*5 = (−1)*(−5)
ale również
W(k)−W(7) = ak3+bk2+ck+d − (a*73+b*72+c*7+d)
nie podnoś do potęg siódemki, ale poodejmuj wyrazy, wyłączając przed nawias a,b,c,
a potem skorzystaj ze wzorów skrócengo mnożenia dla różnicy trzecich potęg i kwadratów
25 paź 14:03
ite:
Albo zapisz, do którego miejsca moje tłumaczenie jest jasne i dalej pytaj.
25 paź 14:16
abcd: dzien dobry
ite 
Teraz odpoczne i potem dopytam jak bedziesz na forum .
25 paź 14:23
abcd:
tak myslalem odjac od siebie zeby pozbyc sie d
po odjeciu mam ak3−a73+bk2−b72+ck−c7= 5
a(k3−73)+b(k2−72)+c(k−7)=5
a[(k−7)(k2+7*k+72)]+b[(k+7)(k−7)]+c(k−7)=5
(k−7)[a(k2+7k+62)+b(k+7)+c]=5
25 paź 16:01
ite: Dokładnie tak.
Wiemy, że skoro współczynniki a,b,c oraz k są całkowite, więc ich iloczyn również jest
całkowity.
[a(k2+7k+72)+b(k+7)+c]∊C // liczby całkowite zostały oznaczone 13:36 jako C
Skoro 5 jest całkowite, to i (k−7)∊C
5 można przedstawić jako iloczyn liczb całkowitych na dwa sposoby:
5 = 1*5 = (−1)*(−5)
A więc (k−7)[a(k2+7k+72)+b(k+7)+c]=1*5
wtedy (k−7)=1 /stąd k=1+7/ lub k−7=5 /stąd k=5+7/
Druga możliwość (k−7)[a(k2+7k+72)+b(k+7)+c]=(−1)*(−5)
25 paź 16:20
abcd: dziekuje
Zycze miłego popoludnia ,
25 paź 16:37
ite:
25 paź 16:38
abcd: ite
mam pytanie
Ten Twoj email a3..... itd jest nadal aktualny ?
25 paź 18:08