podzielnosc
abcd: proste rownosci indukcyjnie ida
natomiast nierownosci i podzielnosc klapa

Mam wykazac indukcyjnie ze 7|12
n−5
n
Sprawdzam dla n=1
12−5=7
Liczba jest podzielna przez 7
Skoro jest podzielna przez 7 to sprawdzam czy liczba 12
n+1 −5
n+1 jest podzielna przez 7
12*12
n−5*5
n
jak wykorzystac tutaj zalozenie indukcyjne ?
25 paź 11:21
ICSP: Zapisz z definicji podzielności co oznacza zapis
7 | (12n − 5n)
Z otrzymanego równania wyznacz 12n albo 5n.
25 paź 11:23
Blee:
12*12
n − 5*5
n = 7*12
n + 5*12
n − 5*5
n = 7*12
n − 5(12
n − 5
n)
już samodzielnie dokończysz
25 paź 11:24
abcd: Blee postaram sie .
ICSP
Mam tylko twierdzenia
Nr1) Jesli b|a i a|c to b|c
nr 2 ). Jesli b|a i b|c to b|a+c i b|a−c
nr 3 ). Jezeli jeden skladnik sumy a+b jest podzielny przez c to suma a+b jest podzielna
przez c⇔
gdy drugi skladnik sumy jest podzielny przez c
Nr 4 )Jezeli b|a i d|c to bd|ac
25 paź 11:38
Jerzy:
12n − 5n = k*7
7*2n − 5(12n − 5n) = 7*12n − 5*7k = 7(12n − 5k)
25 paź 11:41
Blee:
No i po zrobieniu tego przekształcenia co pokazałem ... zastosowaniu tezy z dowodu indukcyjnego
możesz skorzystać z b|a i b|c to b|(a−c)
25 paź 11:42
abcd: Blee
7*12n jest podzielne przez 7
5(12n−5n) jest podzielna przez 7 gdzyz z zalozenia 126−5n jest podzielna przez 7 a liczba
35 jest podzielna przez 7 .
25 paź 11:46
Jerzy:
11:41 widać,że liczba 7*(12n − 5k) jest podzielna przez 7 , więc po co mieszasz to tego 35 ?
25 paź 11:48
Blee:
5(12
n − 5
n) jest podzielne przez 7 bo 12
n − 5
n jest podzielne przez 7 (wedle tezy z dowodu
indukcyjnego

)
Dlatego też dowody indukcyjne powinno się robić PORZĄDNIE

a) n = 1
12 − 5 = 7 = 7*1
b) n = k
12
k − 5
k = 7j
c) n=k+1
12
k+1 − 5
k+1 = 7*12
k + 5(12
k − 5
k) = // z (2) // = 7*12
k + 5*7j = 7(12
k + 5j)
c.n.w.
25 paź 11:49