Pomocy
Karol: Z 320mg pewnego promieniotwórczego pierwiastka po 20 dniach pozostało 10 mg.
Oblicz okres T [dni] połowicznego rozpadu tego pierwiastka, wiedząc że zależność
jego masy m [mg] od czasu t [dni] określa wzor m(t)=m0 (12)1T
25 paź 08:08
Bleee: Serio?
Naprawdę nie jesteś w stanie PODSTAWIC DO WZORU?
ALBO NA LOGIKE:
Rozkład POLOWICZNY więc z 320 robi się 160, później że 160 robi się 80, z 80 robi się 40, z 40
robi się 20, z 20 robi się 10 − − − ile to okresów? 5.
Czyli jeden okres polowicznego rozkładu trwa 4 dni.
25 paź 08:31
V: 4 okres o długości 5 dni
25 paź 10:59
V: prawidłowy wzór wygląda tak:
| | mo | | t | |
m(t) = |
| , gdzie n = |
| |
| | 2n | | T | |
| | 320 | |
czyli 2n = |
| = 16 = 24 ⇒ n = 4 |
| | 20 | |
| t | | 20 | |
| = 4 ⇒ T = |
| = 5 dni |
| T | | 4 | |
25 paź 11:05
V: Zabierając się do zadania "na logikę" często popełniamy błąd przyjmując,że czas liczy się od 1
a nie od 0. Jeśli n nie wychodzi jako okrągła liczba (naturalna) końcowy wzór należy
zlogarytmować.
25 paź 11:08
Blee:
1 okres: zejście na 160 mg
2 okres: zejście na 80 mg
3 okres: zejście na 40 mg
4 okres: zejście na 20 mg
5 okres: zejście na 10 mg
no wybacz, ale jak nic wychodzi 5 pełnych okresów połowicznego rozkładu
Ty błędnie przyjąłeś że po ostatnim okresie zostaje nam 20mg
25 paź 11:10