rachunek prawdopodobieństwa
student_: W mieście działają wyłącznie dwie korporacje taksówkowe: Zieloni (c1=90% taksówek w
mieście) i Niebiescy (c2=10%). Świadek nocnego wypadku zakończonego ucieczką
kierowcy taksówki twierdzi, że taksówka była niebieska. Eksperymenty wykazały, że
świadek poprawnie rozpoznaje kolory niebieski i zielony, w warunkach
odpowiadających porze nocnej, z prawdopodobieństwem 0.75, zaś błędnie z
prawdopodobieństwem 0.25. Jakie jest prawdopodobieństwo, że niebieska taksówka
spowodowała wypadek wiedząc że świadek rozpoznał ją prawidłowo,
jako niebieską?
Odp. 0.25
Marysia wychodzi jutro za mąż. Ceremonia odbędzie się na pustyni na otwartym powietrzu.
W ciągu ostatnich kilku lat padało średnio n=5 dni w roku. Niestety prognoza przewiduje
na jutro deszcz. Jeśli pada, to prognoza pogody przewiduje deszcz prawidłowo w 90%
przypadków, zaś jeśli nie pada to deszcz jest nieprawidłowo przewidywany w 10%
przypadków. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Marysia zmoknie w trakcie ceremonii?
Odp. ≈0.11
25 paź 00:18
Bleee:
1)
| | 0.1*0.75 | |
P = |
| |
| | 0.1*0.75 + 0.9*0.25 | |
Aczkolwiek bym się tutaj przyczepić do zwrotu 'wiedząc że świadek rozpoznał ja
prawidłowo'
25 paź 08:20
Bleee:
2)
Jeszcze raz sprawdź treść zadania, na chwilę obecną to zadanie NIE jest zadaniem na
prawdopodobieństwo i dodatkowo odpowiedź nie zgadza się (na chwilę obecną) z treścią zadania.
25 paź 08:24