Funkcja
Joanna: Wyznacz postać kanoniczną funkcji f(x)=x2 + bx + c , jeżeli wykres tej funkcji jest
symetryczny względem prostej l: ×=−4 i przecina oś OY w punkcie P(0,2). Wyznacz b i c.
24 paź 19:53
Jerzy:
f(0) = 2
−b/2 = −4
24 paź 19:57
Joanna: Nie rozumiem
24 paź 20:04
Joanna: Drugiej linijki nie rozumiem
24 paź 20:05
abcd: To juz z tresci zadania wiemy ze c=2 c informuje nas w jakim puncie wyykres przetnie os OY
tak samo jak b w funkcji liniowej
| | −b | |
Z tresci zadania wiemy ze |
| =−4 to b=8 |
| | 2 | |
wzor funkcji w postaci ogolnej
y=x
2+8x+2
w postaci kanonicznej
y=(x+4)
2−16+2
y=(x+4)
2−14
24 paź 20:08
abcd: | | −b | |
Wierzcholek paraboli ma wsporzedna p= |
| |
| | 2a | |
u nas a=1
24 paź 20:09