Oblicz dziedzinę
Aleks: Oblicz dziedzinę funkcji:
a)
√2sinx
b)
√4−x2/3
x−3
Bardzo bym prosił o rozwiązanie tych podpunkcików
24 paź 19:36
abcd: 1) 2sinx≥0
sinx≥0
to juz porafisz rozwiazac
2) Jesli taki zapis jest
to 4−x
2≥0 x∊<−2,2>
3
x−3≠0
3
x≠3
x≠1
x∊R\{1}
Po wrzuceniu na os liczbowa masz
x∊<−2,2> \{1}
24 paź 19:43
Aleks: @abcd co do podpunktu b), to miałem go tak samo rozwiązanego

natomiast, co do podpunktu b)
To coś tego typu?
√2sinx = 0 /*
2
2sinx = 0 /:2
sinx = 0
x ∊ R
24 paź 20:14
Jerzy:
Co ty bredzisz ?
2sinx ≥ 0 i ustalaj x
24 paź 20:16
Jerzy:
Podejrzewam,że w a) nie miałeś zielonego pojęcia.
24 paź 20:17
Aleks: @Jerzy Nikt cię nie prosił o twoje podejrzenia, idź pluć kwasem, gdzie indziej...
24 paź 20:20
Jerzy:
Pomijając , że dla ciebie funkcja sinx jest funkcją stałą.Większej głupoty dawno nie widziałem.
24 paź 20:20
Jerzy:
Nie rżnij głupa, tylko weź się do roboty !
24 paź 20:21
Jerzy:
Napisz, kiedy sinx ≥ 0 ?
24 paź 20:22
abcd:

Patrz na wykres y=sin(x)
sinx≥0 jest dla <0,π> +2kπ
24 paź 20:22
Jerzy:
Przecież on to wiedział .
24 paź 20:24
Jerzy:
@abcd , popraw zapis.
24 paź 20:25
abcd: ja mysle ze student /studentka Aleks doskonale wie o co chodzi
24 paź 20:28
Aleks: @abcd, Wielkie dzięki za wyjaśnienie!
24 paź 20:34