Oblicz brakujące dlugości boków
Mariusz:

AD = 35.5
BC = 19
AB = 8
CD = 15
Oblicz
AC = ?
BD = ?
24 paź 19:34
ite: Gdyby AD || BC obliczenia byłyby proste.
24 paź 19:55
Mariusz:
Nie jestem pewny czy możemy przyjąć takie założenie
A z możliwych trójkątów nie można nic wywnioskować ?
24 paź 20:08
ite:
Można, oznaczmy lewy dolny wierzchołek prostokąta O.
Wtedy
|OB|2+|OC|2=|BC|2
(|OB|+8)2+(|OC|+15)2=|AD|2
Z tego wyliczamy |OC| i |OB|.
Następnie z tw.Pitagorasa dla ΔOAC wyliczamy |AC|, dla ΔOBD wyliczamy |BD|.
24 paź 20:31
Mila:
Skąd masz to zadanie?
24 paź 21:38
Mariusz:
Wymyśliłem je zainspirowany wymiarami podłokietników dla krzesła biurowego
i mierzeniem odległości między wkrętami
Te konkretne dane są dla modelu
https://imgur.com/a/f9P7tah
24 paź 21:51