3. Wektor ~v zapisa¢ jako kombinacj¦ wektorów ~x = [1, 0, 0], ~y = [1, 1, 0] i ~
kubica: a) ~v = [2, 3, 1]; b) ~v = [1, 3, −1]; c) ~v = [3, 5, 4].
24 paź 19:18
ite:
a ten trzeci to jaki ?
24 paź 19:25
kubica: ~x = [1, 0, 0], ~y = [1, 1, 0] i ~z = [1, 1, 1]
24 paź 19:27
ite:
[2, 3, 1] = α*[1, 0, 0] + β*[1, 1, 0]+ γ*[1, 1, 1]
i musisz wyliczyc α,β,γ
24 paź 19:36
WhiskeyTaster: A ja podpowiem, że nie ma co się katować. Łatwo wygenerować wektory jednostkowe. Lub, jeśli
chcesz poćwiczyć kombinowanie, to zrób tak:
[2, 3, 1]: widzimy, że na trzeciej współrzędnej ma być 1, więc musimy dokładnie raz wziąć
wektor [1, 1, 1]. Teraz na drugiej współrzędnej mamy 3, ale biorąc wektor trzeci pozostaje nam
dopełnić to o 2. Więc musimy wziąć dwa razy wektor [1, 1, 0]. Teraz pierwsza współrzędna
analogicznie.
24 paź 20:07
ite:
Taster Jakie katowanie? Prosty układ trzech równań, sama przyjemność !
24 paź 20:45