Funkcja liniowa
Kuba: Hej, mam zadanie w którym mam wyznaczyć wartość parametru m, tak by
równanie 3x+m−1<0, oraz zbiór rozwiązań ma zawierać sie w przedziale (−
∞, 1).
Wykonuje wszystkie kroki, ale finalnie dostaję zbiór (−2, +
∞) zamiast 《−2, +
∞).
Próbowałem na wszelkie sposoby ale wciąż nie wiem czemu tam jest nierownosc domknieta. Czy ktoś
mógłby mi to wytłumaczyć?
24 paź 19:10
janek191:
To nie jest równanie
24 paź 19:12
janek191:
3 x < 1 − m / : 3
1 − m = 3
m = − 2
3 x − 2 − 1 < 0
3 x < 3
x < 1
=====
24 paź 19:15
Kuba: | | 1−m | |
Zbiór rozwiązań x < |
| ma zawierać sie w przedziale (−∞, 1) czyli wnioskuje że |
| | 3 | |
wartość graniczna czyli 1 ma być większe od ułamka z parametrem czyli
| | 1−m | |
1> |
| . Ale idąc tą logiką dostaje zbiór, gdzie m ∊ (−2, +∞) zamiast 《−2, +∞). |
| | 3 | |
Nie rozumiem czemu tamten zbiór jest domknięty a nie otwarty
24 paź 19:27
janek191:
m = − 2 lub m > − 2
czyli m ∊ < − 2, +∞)
24 paź 19:28
Kuba: A skad wziąć równość gdzie m = −2. Przecież 1 nie zalicza się do przedziału czyli nie mogę
napisać że
24 paź 19:48