granica funkcji
adrianna: | | 2x + 3(x+1) +1 | |
Oblicz lim x→+∞ |
| |
| | 3x−1 | |
24 paź 18:33
adrianna: tam 3(x+1) powinno byc xx+1
24 paź 18:35
janek191:
| | 2x + 3 x +1 + 1 | |
f(x) = |
| ? |
| | 3x − 1 | |
24 paź 18:52
adrianna: tak
24 paź 18:52
janek191:
więc
| | 0 + 3 + 0 | |
lim f(x) = |
| = 3 |
| | 1 − 0 | |
x→+
∞
24 paź 18:54
janek191:
24 paź 18:56
adrianna: wyciągnałeś przed nawias 3x?
24 paź 18:57
janek191:
Podzieliłem licznik i mianownik przez 3x.
24 paź 18:58
adrianna: dziekuje
24 paź 18:58