Wyznacz dziedzinę
Aleks: Hej, prosiłbym o rozwiązanie i wyjaśnienie 3 przykładów, ponieważ cały czas wychodzą mi dziwne
wyniki:
a) f(x) = √log(9−x2
b) f(x) = |x|sinxx2+1
c) y = P{log(9−x2)}2x−4
a) wyszło mi, że dziedzina należy do (−∞;2> U <2;∞)
b) Cała R
c) (−∞; −2√2> U <2√2; ∞)
24 paź 17:25
Aleks: Poprawka:
a) √4−x2/3x−3
b) |x|sinx/x2+1
c) √log(9−x2)/2x−4
24 paź 17:27
Bleee:
To pokaż swoje obliczenia
24 paź 17:33
Aleks:

a) f(x) =
√4−x2/3
x−3
Założenia
{
4−x
2 ≥ 0
3
x − 3 ≠ 0
}
−x
2 ≥ −4 3
x − 3 ≠ 0
x
2 ≤ 2 x≠1
x ≤ 2 i x ≥ 2
Df: (−
∞; 2> U <2;
∞)
24 paź 17:43