liczby wymierne i niewymierne
Ilona: Uzasadnij, że jeśli a√2 jest liczbą wymierną różną od 0 to a jest liczbą niewymierną.
24 paź 16:30
abcd: Przygotowujesz sie do matury czy studia?
24 paź 16:33
Ilona: W nowej książce ze stycznia 2019 matematyka rozszerzona w technikum pierwsza klasa
są takie zagadnienia wyróżnione jako przygotowanie do matury.
24 paź 16:35
abcd: Nie lubie takich dowodow
To jest oczywiste ze a musi byc niewymierne .
Moze jakis dowod nie wprost .
24 paź 16:41
Saizou :
skoro a
√2 jest wymierne to można przedstawić tę liczbę w postaci ilorazy liczb względnie
pierwszych, tzn.
Po prawej stronie mamy iloczyn liczby wymiernej i niewymiernej, który jest niewymierny, zatem
a jest niewymierne
24 paź 16:47
PW: Tak, łatwy dowód nie wprost:
Jeżeli
a
√2 = w∊W,,
to gdyby a∊W, byłoby
co jak wiadomo nie jest prawdą. Wobec tego przypuszczenie o wymierności 'a' było fałszywe.
24 paź 16:49
Ilona: hm − nie wprost
1 − wymierna
a√2= bc powinna być wymierna z założenia w treści
c*a* √2=b potęguję do kwadratu
c2*a2*2=b2
i tu mamy sprzeczność bo po lewej będzie inna ilość liczb 2 niż po prawej.
Czyli nie liczba a nie może być wymierna.
Tak może być?
24 paź 16:50
Ilona: w drugiej linijce miało być a − wymierna
24 paź 16:51
Ilona: kurde teraz są trzy rozwiązania i każde wydaje się sensowne − dzięki wszystkim
24 paź 16:57