dowód
Anita: Przekątna sześcianu o krawędzi a ma długość a√3, a przekątna podstawy a√2.
Uzasadnij, że jeśli długość przekątnej sześcianu jest liczbą wymierną, to długość
przekątnej podstawy jest liczbą niewymierną.
24 paź 16:20
Eta:
to
| | p√2 | | p√6 | | u | |
a√2= |
| = |
| = |
| , u,w,∊N |
| | q√3 | | 3q | | w | |
to
√6pw=qu /
2
2*3p
2w
2=q
2u
2
...........
teraz dokończ i podaj uzasadnienie
24 paź 16:59
Ilona: w przedostatnim równaniu powinno chyba być:
√6pw=3qu /2
2*3p2w2=9q2u2 //3
2p2w2=3q2u2
i wniosek
− w rozkładzie z lewej strony równania będzie inna ilość dwójek niż w
rozkładzie z prawej strony równania,
− w rozkładzie z lewej strony równania będzie inna ilość trójek niż w
rozkładzie z prawej strony równania.
Z tego wynika, że równanie 2p2w2=3q2u2 jest sprzeczne, czyli a√2 nie jest liczbą
wymierną. Zatem a√2 to liczba niewymierna.
24 paź 18:50