Kwadrat wielomianu
abcd: Dla jakich ai b ∊R wielomian
W(x)= x4+ax3+bx2−8x+1
jest kwadratem innego wielomianu ?
24 paź 15:25
Bleee:
(x2 + cx + d)2 =....
I porównaj skladniki
24 paź 15:31
Blee:
x
4 + 2cx
3 + (c
2 + 2d)x
2 + 2cdx + d
2 = x
4 + ax
3 + bx
2 − 8x + 1
więc:
d =

c =

w takim razie:
a =

b =
24 paź 15:40
abcd: (x2+cx+d)2= x4+c2x2+d2+2cx3+2dx2+2cdx
x4+cx3+(c2+d2)x2+2cdx+d2
{c=a
{c2+d2=b
{2cd=−8
{d2=1
stad d=1 lub d=−1
Dla d=1
2c=−8
c=−4
a=−4
c2+d2=b to −42+1=−15
dla d=−1
c=4
a=4
b=42+1= 17
w odp mam a=−8 b=18 lub a=8 i b=14
24 paź 15:46
abcd: Zle sobie przepisalem i przez to skopalem obliczenia
Mialem ju nie robic w pamieci

Witam dziekuje
24 paź 15:49
abcd: Poprawione wyszlo .
24 paź 16:22
Mariusz:
Można też inaczej
abcd miałeś pisemne liczenie pierwiastków ?
x
4+ax
3+bx
2−8x+1
1−8x+bx
2+ax
3+x
4=1−4x
1
−8x +bx
2 (2−4x)(−4x)
−8x+16x
2
| | 1 | | 1 | |
(b−16)x2+ax3+x4 (2−8x+ |
| (b−16)x2)( |
| (b−16)x2) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
(b−16)x2−4(b−16)x3+ |
| (b−16)2x4 |
| | 4 | |
| | 1 | |
(a+4b−64)x3+(1− |
| (b−16)2)x4 |
| | 4 | |
Masz zatem układ dwóch równań
a+4b−64=0
a+4b=64
(b−16)
2−2
2=0
(b−16−2)(b−16+2)=0
(b−18)(b−14)=0
a=64−4b
a=−8 ⋀b = 18
a = 8 ⋀ b=14
24 paź 18:28