Najmniejsza wartosc wielomianu
abcd: Wyznacz jesli istnieje najmniejsza wartosc wielomianu
W(x)= x(x+1)(x+2)(x+3)
W(x)= x(x+3)(x+1)(x+2)
W(x)=( x2+3x)(x2+3x+2)
W(x)= x4+3x3+2x2+3x3+9x2+6x
W(x)= x4+6x3+11x2+6x
Teraz jak mam postepowac ?
1)wyznaczyc xy i
2)dla obliczonych xow wyznaczyc wartosci tego wielomianu dla tych xow
3) wybrac wartosc najmniejsza .
24 paź 14:41
PW: Można zbadać ekstrema wielomianiu za pomocą pochodnej.
24 paź 14:48
ICSP: x(x+1)(x+2)(x+3) + 1 = (x2 + 3x)(x2 + 3x + 2) + 1 = (x2 + 3x + 1)2
Wmin = −1
24 paź 14:52
abcd: dziekuje .
24 paź 15:08