Ile jest liczb 5 cyfrowych . Kombinacje
Marek: Ile jest liczb 5 cyfrowych zbudowanych z 3 różnych cyfr
24 paź 09:09
Jerzy:
3*3*3*3*3 = 35
24 paź 09:10
Blee:
pod warunkiem że żadną z tych cyfr nie jest 0
w przeciwnym razie mamy:
2*3
4
24 paź 09:18
PW: Pod warunkiem, że wiemy jakie to są cyfry

Jeżeli "w ogóle z 3 cyfr', to najpierw wynieramy 3 cyfry spośród dziesięciu − można to zrobić
na
| | | | | |
sposobów, przy czym na | spośród cyfr od 1 do 9 lub na | spośród wszystkich, przy |
| | | |
założeniu że jedna z nich musi być zerem.
Naonczas do obu możliwości stosujemy wzory podane przez Kolegów.
24 paź 14:33
Pytający:
Panowie, ale w takim razie uznajecie, że przykładowo liczba 11111 jest zbudowana z 3 różnych
cyfr.
24 paź 20:48
PW: Tyz prowda. Zadanie okazuje się coraz trudniejsze.
24 paź 22:26
Jerzy:
Odpowiem pytaniem na pytanie. Ile można utworzyć liczb trzycyfrowych ze zbioru A = {1} , a ile
ze zbioru A = {1,1,1}
24 paź 23:09
Jerzy:
Treść zadania jest bez sensu, a autor postu wymyślił je sam lub nie przepisał pełnej treści.
24 paź 23:14
Pytający:
Jerzy (@23:09), oba pytanie są tożsame, a odpowiedź brzmi: "jedną".
25 paź 21:42