gfhgf
Burczyk: Naszkicować zbiór liczb zespolonych z, dla których liczba v jest rzeczywista.
Czyli część urojona musi być równa zero.
Robię, ale po przekształceniach wychodzą mi jakieś kosmiczne wyniki.
23 paź 22:35
Pan Kalafior:
viz+4v = z
| | 4v | | 4v | | 4v2 | |
z = |
| = |
| + |
| *i |
| | 1−vi | | 1+v2 | | 1+v2 | |
i... rysuj
23 paź 22:38
jc: z(4−iz
*)=z
*(4+iz)
2izz
*+4z
*−4z=0
zz
*−2iz
*+2iz=0
(z−2i)(z−2i)*=4
|z−2i|=2, okrąg o promieniu 2 i środku w punkcie 2i.
No, może bez jednego punktu; jakiego?
23 paź 22:57
Burczyk: Dlaczego w pierwszej linijce nagle pojawiło się sprzężenie?
23 paź 23:31
jc: Podstawy.
z=a+bi, a,b ∊ R
z=z* ⇔ b=0
24 paź 07:12
Burczyk: dzięki
24 paź 13:18
ite:
Jak można narysować ten zbiór na podstawie informacji z 22:38 ?
24 paź 17:46
jc: Tak samo, tylko trzeba rozpoznać okrąg o środku 2i i promieniu 4.
Można poprosić komputer o rysunek, a potem dowodzić, że jest tak, jak widzimy.
24 paź 18:03
ite:
Oj, nie jest prosto z zapisu 22:38 rozpoznać okrąg

.
Dziękuję za wyjaśnienie : )
24 paź 18:12