Zwiazek
abcd: Jaki zachodzi zwiazek pomiedzy p i q jezeli istnieje taka liczba m ze
23 paź 21:33
ICSP: Podnieść stronami do potęgi 3 albo do potęgi 2 nie umiesz ?
23 paź 21:35
abcd: Tzn jak mam to zrobic?
W ogole nie wiem o co tutaj chodzi
23 paź 21:36
ICSP: No prosta sprawa.
p < 0
Pierwsze równanie podnosisz stronami do potęgi 3
Drugie podnosisz stronami do potęgi 2.
Potem masz już gotowy zwiazek.
Możesz też pierwiastkować jak chcesz.
23 paź 21:38
Pan Kalafior:
Jakieś równania stopnia 3?
23 paź 21:41
ICSP: Jak dla mnie wstęp do wyróżnika dla równania x3 + px + q = 0.
Oczywiście wyróżnika przemnożonego przez pewną stałą.
Pierwsze podejście do wzorów Cardano już miał.
23 paź 21:43
ICSP: Zapytam może.
Panie Kalafiorze można mieć dość głupie pytanie dotyczące analizy wielu zmiennych ?
Czy tak niezbyt się czujesz w tej dziedzinie ?
23 paź 21:44
abcd: Mamy jednakowe potegi przy m to mozemy juz porownac
23 paź 21:46
23 paź 21:47
ABC:
6 latek to ty teraz sądząc po nicku jesteś wersją mnie typu "economy class" ?

ICSP jakie masz pytanie z tej analizy?
23 paź 21:50
ICSP: Zastanawia mnie różnica między funkcją różniczkowalną oraz analityczną. (tak nadal to
analizuję)
Dla przypadku analizy jednej zmiennej:
Udało mi się znaleźć przykład funkcji gładkiej która nie jest analityczna, więc te pojęcia nie
są równoważne.
Dla przypadku liczb zespolonych:
Wiadomo, że analityczność i różniczkowalność w liczbach zespolonych są pojęciami równoważnymi
Dla przypadku Rn , n ≥ 2
Tutaj teraz jestem i nie wiem jaka jest odpowiedź.
Z jednej strony widać pewną analogię między R2 a liczbami zespolonymi, więc intuicja może
podpowiadać, że różniczkowalność to analityczność dla Rn , n ≥ 2, ale życie nauczyło mnie, ze
nie zawsze warto wierzyć intiucji.
23 paź 21:55
ABC:
masz książkę "Counterexamples in Analysis" wydawnictwa Dover Books? tam by coś takiego mogło
być
23 paź 22:02
abcd: To mam juz
Teraz podpunkt b)
Udowodnij ze jezeli liczba m jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)= x
3+px+q
| | q2 | | p3 | |
to 3m2+p=0 i |
| + |
| =0 |
| | 4 | | 27 | |
(x−a)(x−m)
2=0
(x−a)(x
2−2xm+m
2)=0
x
3−2x
2m+m
2x−ax
2+2max−am
2=0
x
3−(2m+a)x
2+(m
2+2ma)x−am
2=0
−2m−a=0
−a=2m
a=−2m
podstawiam do rownania
x
3+(m
2−4m
2)x+2m
3 =0
x
3+(−3m
2)x +2m
3
3m
2+(−3m
2)=0 To OK
m
6+(−m
6)=0 OK
Prosze sprawdzic .
23 paź 22:12
23 paź 22:26
23 paź 22:40
abcd: POdpunkt 3) Dla jakiej wartosci q wielomian
W(x)= x
3−6x+q ma pierwiastek dwukrotny .Oblicz ten pierwiastek i rozloz wielomian na
czynniki
Skorzystam z poprzedniego podpunktu ze
q
2−32=0
stad q=4
√2 lub q=−4
√2
Obliczam ten pierwiastem
Skoro liczba m jest pierwiastkiem dwukrotny (tez punkt poprzedni )
to 3m
2+p=0
3m
2−6=0
3m
2=6
m=
√2 lub m=−
√2
Do tej pory powinno byc dobrze .
23 paź 23:09