wektory
TłumokMatematyczny: Punkt P(3,1) jest środkiem boku AB równoległoboku ABCD. Przekątne tego równoległoboku
przecinają się w punkcie S(−1,1). Wyznacz współrzędne wierzchołków równoległoboku, jeśli CD→
= [2,−4].
Na razie napisałam tak: (robiłam to wektorami)
AP=
12CD
AP=
12[2,−4]
AP=[1,−2]
x
p−x
a=1
3−x
a=1
x
a=2
y
p−y
a=−2
1−y
a=−2
y
a=3
W odpowiedziach jest, że A ma wierzchołek w (4,−1). Gdzie ja mam błąd
23 paź 18:27
TłumokMatematyczny: w odpowiedziach jest też że wierzchołek B ma te wspolrzedne (2,3)... czemu to wyszło tak na
odwrót?
23 paź 18:33
23 paź 18:45
Mila:

CD
→= [2,−4]
PB
→=[−1,2]⇔ P=((3,1)→T
[−1,2]⇒B=(3−1,1+2)=(2,3)
PA
→=[1,−2]⇔P=(3,1)→T
[1,−2]⇒B=(3+1,1−2)=(4,−1)
BS
→=[−3,−2]⇔S=(−1,1)→T{−3,−2)⇒D=(−4,−1)
DC
→=[−2,4) ⇔ D=((−4,−1)→T
[−2,4]⇒C=(−6,3)
23 paź 20:20