Wyznacz zbiór funkcji
Karolina: y=sinα−cosα+3 gdzie x∊R
23 paź 17:13
janek191:

y = sin x − cos x + 3 , x∊ℛ
y = − ( cos x − sin x ) + 3
| | π | |
y = − √2cos ( |
| + x) + 3 |
| | 4 | |
| | π | |
− √2 ≤ cos( |
| + x) ≤ √2 / + 3 |
| | 4 | |
| | π | |
− √2 + 3 ≤ cos( |
| + x) + 3 ≤ √2 + 3 |
| | 4 | |
Zbór wartości funkcji
ZW = < 3 −
√2 , 3 +
√2 >
23 paź 19:03
janek191:
Zgubiłem minus przed cosinusem − trzeba poprawić
23 paź 19:12
Karolina: Skąd wzięło się to przekształcenie? Z jakiego wzoru?
y = − √2cos (π4 + x) + 34
24 paź 15:34
Karolina: na końcu 3 zamiast 34
24 paź 15:34
Jerzy:
Do wzoru na różnicę cosinusów podstaw zamiast β kąt 90 − α , czyli:
cosα − cos(90 − α)
24 paź 15:49