Równanie trygonometryczne
Forrest: Witam,
Mam problem z rozwiązaniem równości trygonometrycznej. Próbowałem to rozpisać ze wzoru to
| | 1−cosx | |
połowę kąta np. sinx/2 = √ |
| ale w wyniku dostałem równanie sin2x = 2/3. |
| | 2 | |
Zadanie:
sinx/2 + cos x/2 =
√2sinx
| | pi | | 4k*pi | |
W odpowiedzi powinno wyjść x = |
| + |
| |
| | 2 | | 3 | |
23 paź 16:29
ICSP: Masz inną równość: Dla dowolnego x ∊ R zachodzi:
| | π | |
sinx + cosx = √2(sinx + |
| ) |
| | 4 | |
23 paź 16:32
V: π π π
23 paź 16:34
Forrest: A skąd sie ta równośc bierze? Ze wzorów redukcyjnych?
23 paź 16:35
ICSP: sin(x + y) = sinxcosy + cosxsiny
23 paź 16:36
PW: Podzielić obi{p strony przez
√2:
| | x | 1 | | 1 | | x | |
sin |
|
| + |
| cos |
| = sinx |
| | 2 | √2 | | √2 | | 2 | |
| | x | | π | | x | | π | |
sin |
| cos |
| + cos |
| sin |
| = sinx |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Lewa strona − znany wzór
23 paź 16:38
Forrest: No tak... Można było podzielić przez pi. Musze zapamiętać tą sztuczkę. Dzieki za pomoc
23 paź 16:40
Forrest: | | x | | pi | |
Z lewej strony wyszło mi sin( |
| + |
| ). Prawego sinx przeniosłem na lewą strone i |
| | 2 | | 4 | |
skorzystałem ze wzoru tylko że na sinα−sinβ.
| | 6x+π | | −2x+π | |
Wyszło po wykonaniu działan w nawiasach 2cos( |
| )*sin( |
| ). |
| | 4 | | 4 | |
I teraz:
| π | | 6x+π | | −2x+π | |
| + k*π = |
| lub π*k = |
| |
| 2 | | 4 | | 4 | |
| | π+4k*π | | 4k*π − π | |
x = |
| x = |
| |
| | 6 | | −2 | |
Nie wiem czy mi dobrze wyszło bo wynik inny niż w odpowiedziach...
23 paź 17:22
PW: Jakoś sobie utrudniasz. Otrzymałeś równanie
Jest to równanie typu
sinα = sinβ.
Jakie jest jego rozwiązanie (związek między α i β?
23 paź 21:02