Rozwiaz rownanie
abcd: 1) Udowodnij ze rownanie
x3+3x+3 nie ma pierwiastka wymiernego
2) Wprowadz niewiadome pomocnicze u i v spelniajace warunki x=u+v i u*v=−1
Podsatw x =u+v do rownania x3+3x+3=0
3) Rozwiaz uklad rownan z niewiadomymi u i v
4) Oblicz pierwiastki rownania x3+3x+3=0
1) Pierwiastkami tego rownania moga byc dzielniki wyrazu wolnego
czyli +/−1 , +/−3
Dla tych dzielnikow wartosc wielomianu x3+3x+3≠0
2) Podstawiam
(u+v)3+3(u+v)+3=0
3) Jaki uklad rownan mam rozwiazac?
23 paź 15:42
ICSP: u3 + v3 + (u + v)(3uv + 3) + 3 = 0
skąd np.
u3 + v3 = −3
uv = −1
23 paź 15:46
abcd: Pytanie
Skad wziales (u+v)*(3uv+3)
Nie rozumiem tego
bo (u+v)3= u3+v3+3(uv)(u+v)
23 paź 15:55
ICSP: wyciąganie przed nawias.
Jak podstawisz ostatnią równość z 15:55 do ostatniego równania z 15:42 i wyciągniesz u + v
przed nawias to dostaniesz pierwsze równanie z 15:46
23 paź 15:59
abcd: Zajelo mi to troche czasu ale juz roznmiem
dziekuje za wskazowke .
23 paź 16:14
abcd: Dostalem taki uklad
[u
3+v
3=−3
{u*v=−1
−1+v
6+3v
3=0
v
6+3v
3−1=0 v
3=t i t∊R
t
2+3t−1=0
Δ=13
Wracam do podsatwienia
v
1=(
3√−3−√13)/(
3√2}
| | 3√2 | | 3√2 | |
u1= − |
| = |
| |
| | 3√−3−√13 | | 3√3+√13 | |
v
2=(
3√√13−3) /(
3√2}
| | 3√2 | | 3√2 | |
u2= − |
| = |
| |
| | 3√p13−3 | | 3√3−√13 | |
4) To pierwiastkami tego rownania beba
x=u
1+v
1 lub u
2+v
2
Przy takich rachunkach strasznie uciazliwe to pisaanie jest
23 paź 19:02
ICSP: u
3 + v
3 = −3
u
3 * v
3 = −1
Jak widać są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
Odpowiadające im równanie kwadratowe ma postać
z
2 + 3z − 1 = 0
oraz jego pierwiastki
Dlatego
x =
3√z1 +
3√z2 = ...
Jest to jedyne rozwiązanie równania wyjściowego.
23 paź 20:12
abcd: Jeszcze raz dziekuje Ci
Te rachunki to napradwe sa uciazliwe .
23 paź 20:17
ICSP: Jeżeli delta nie jest kwadratem liczby naturalnej to już rachunki muszą być uciążliwe ?
23 paź 20:27