Trojkat rownoramienny
abcd:
W trojkacie rownoramiennym wysokosc wynosi 10
Okrag ktorego srednica jest podstawa trojkata przecina ramiona trojkata w punktach M i N
MN=6
Oblicz przynajmniej jedna z mozliwych dlugosci podstawy trojkata .
Chyba dobry zrobilem rysunek do zadania
30=10a−ax
a(10−x)=30
Dlugosc podstawy mozliwa
23 paź 12:18
abcd: Natomiast w odpowiedzi jest tak
Dlugosc podstawy 2x spelnia warunek 6<2x<20
Na x otrzymujemy rownanie
x4−109x2+600x−900=0 .
Wiec co zrobilem zle
23 paź 12:23
abcd:
23 paź 12:35
abcd: jest ktos w stanie wytlumaczyc jak zrobic to zadanie ?
23 paź 13:14
V: rysunek niezły ale brakuje oznaczeń, niech ΔABC gdzie C − górny wierzchołek, dodatkowo pkt.
D−przeciecie się wysokości z czerwoną kreską
wtedy x
2 + 10
2 = AC
2
MC
2 = 3
3 + CD
2
rozwiąż
23 paź 16:18
abcd: Dziekuje
. Dokocze potem .jestem juz zmeczony
Robilem go zanim spojrzalem do odpowiedzi
Pytanie
Dlaczego u mnie 2a musi byc <20 bo dlaczego >6 to rozumiem .
23 paź 16:23
V: z Talesa
23 paź 16:33