prawdopodobieństwo
Joannn: Ile jest liczb pięciocyfrowych parzystych o różnych cyfrach, w których zapisie użyto tylko
cyfr: 0, 1, 2, 3 i 4 ? Ile jest takich liczb nieparzystych ?
23 paź 11:59
Jerzy:
XXXX0 = 4*3*2*1
XXXX2 = 3*3*2
XXXX4 = 3*3*2
Razem: 24 + 2*9 = 24 + 18 = 42
23 paź 12:15
Joannn: to na pewno jest dobrze?
a nei tak:
24 + 18 + 18 = 60
23 paź 12:19
Jerzy:
Tak, pomyliłem się.
23 paź 12:20
Joannn: ogólnie nie rozumiem.. co jest pierwszą częścią zadania a co drugą ?
23 paź 12:21
Jerzy:
XXXX0 − na koću cyfra 0 , na pierwszym jedna z 4 , na drugim jedna z 3 , na trzecim jedna z 2
i na czwartum jedna z 1.
XXXX2 − tutaj na pierwszym miejscu możemy ustawić jedną z 3 ( bo 0 nie moze być na poczatku,
na drugim jedna z pozostałych trzech ( bo dwie już mamy ustawiane), potem jedna z dwóch
i w koću 1 z 1.
XXXX4 − analogicznie
23 paź 12:26
Joannn: a nieparzystych ?
23 paź 12:28
Joannn: XXX1
XXX3
?
23 paź 12:30
Joannn: XXXX1 =
XXXX3 =
i nie umiem dalej
23 paź 12:30
PW: To policz wszystkie i odejmij parzyste.
23 paź 12:33
Joannn: a jak to rozpisać tym sposobem?
23 paź 12:35
Jerzy:
Tak samo:
XXXX1 = 3*3*2*1 ( na pierwszym miejscu jedna z trzech bo nie moze być 0)
XXXX3 = 3*3*2*1
Razem: 18 + 18 = 36
23 paź 12:35
Joannn: dziękuję kurcze uwielbiam matme ale oprócz tego działu
23 paź 12:36