trygonometria
salamandra: Równanie trygonometryczne:
sin x * sin2x = 3/2 cosx
Zamieniłem sin2x na 2sinxcosx, więc mam sin x* 2sinxcosx = 3/2 cosx, podzieliłem obie strony
przez
cos x, zostało mi sin2x = 3/4 itd, wyszły mi cztery pierwiastki, lecz skąd się wziął
pierwiastek π/2+kπ?
Według photomath nie powinienem dzielić przez cos x obu stron, lecz wymnożyć przez 2/3 itd, czy
nie mogę się pozbyć cos x poprzez podzielenie obu stron?
23 paź 11:35
Jerzy:
Czy wolno dzielić przez 0 ?
23 paź 11:36
salamandra: Nie, ale skąd wiem, że cos x = 0?
23 paź 11:37
janek191:
Wyłącz cos x przed nawias
23 paź 11:37
janek191:
| | 3 | |
cos x *( 2 sin2 x − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
itd.
23 paź 11:39
Jerzy:
Przecież cosinus może przyjmować wartość 0.
Czy równanie: x
2 = x rozwiązujesz dzieląc obustronnie przez x ?
23 paź 11:41
salamandra: No racja, dzięki
23 paź 11:41
salamandra: Mam jeszcze pytanie jak z takich wyników szukać ewentualnej sumy?
https://imgur.com/a/06Pyxsf
W książce jest odpowiedź π/4+1/2kπ
23 paź 12:24
Jerzy:
Korzystamy z tego,że: sin(π − α) = sinα
23 paź 12:28
salamandra: Ok, ale nadal nie wiem jak do tego dojść
23 paź 12:33
Jerzy:
sinx = √2/2
sinx = sin(π/4) lub sinx = sin(π − π/4) = sin(3/4π)
x = π/4 + 2kπ lub x = 3/4π + 2kπ
23 paź 12:38
salamandra: no to tak napisałem, wysłałem zdjęcie z moimi wynikami, ale te cztery rozwiązania są zebrane w
jedno, czyli
π/4+1/2kπ. Nie wiem jak do tego dojść, a nie do tych czterech rozwiązań.
23 paź 13:10
Jerzy:
Jak narysujesz sobie te rozwiązania na wykresie funkcji sinus, to zobaczysz,ze powtarzają się
one
| | π | |
na lewo i na prawo od π/4 , co π/2 , czyli wszystkie można opisać jako: π/4 + k* |
| |
| | 2 | |
23 paź 13:17
salamandra: Ale nie jest błędem, jeśli wypisze wszystkie 4?
23 paź 13:19
Jerzy:
Oczywiście,że nie jest.
23 paź 13:20