W kuke o promieniu 5 wpisano walec
Objetosc walca stanowi 43,2% objetosci kuli .Znajdz wysokosc walca
Dostalem wczoraj wskazowke od Pytajacego i postaram sie to zrobic
| 500 | ||
Vk= | π | |
| 3 |
| 500 | ||
Vw= 0,432* | = 72π | |
| 3 |
| H2 | ||
r2=25− | ||
| 4 |
| H2 | ||
(25− | )*H=72 | |
| 4 |
| H3 | ||
25H− | =72 (obie strony *4 | |
| 4 |
(H3−100H+288) : (H−8)= H2+8H−36
H2+8H−36=0
Δ=64+144= 208
| −8−√208 | ||
H1= | <0 odpada | |
| 2 |
| −8+√208 | ||
H2= | ||
| 2 |
| √208−8 | ||
Odp H=8 lub H= | ||
| 2 |