Rozwiązać równanie
Jan: Rozwiązać równanie:
Proszę o sprawdzenie:
dy=xy dx
e
ln|y|=e
x2/2+C
|y|=e
x2/2 e
C=C e
x2/2
y=C e
x2/2 v y=−C e
x2/2
y(0)=2: 2=Ce
0 v 2=−Ce
0
C=2 2=−C
C=−2
23 paź 10:02
ICSP: eC ≠ C
To nie jest ta sama stała − należy ją inaczej oznaczyć.
Drugiego rozwiązania nie masz ponieważ równanie eC = −2 nie ma rozwiązań.
Najprostszym sposobem sprawdzenia jest zwykle różniczkowanie wyniku i późniejsze podstawienie
do równania.
23 paź 10:07
jc: Czyli y=2ex2/2 lub y=−(−2)ex2/2?
To jest to samo.
23 paź 10:08