pierwiastki wielomianu
abcd: Napisz wielomian najnizszego stopnia o wspolczynnikach calkowitych ktorego jedynymi
pierwiastkami sa liczby
| | p | | r | |
d) |
| , |
| gdzie p i r ∊C i q i s ∊N |
| | q | | s | |
22 paź 23:27
ICSP: a) W(x) = (3x − 1)(5x − 2)
b) W(x) = (2x − 1)(3x + 2)(7x − 5)
c) W(x) = (3x − 4)(10x − 3)(x + 2)
d) W(x) = (qx − p)(sx − r)
22 paź 23:30
abcd: ICSP
Musze tutaj wykorzystac twierdzienie o pierwiastkach wymiernych wielomianu
| | p | |
Jesli on jest nieskracalny to ogolnie |
| jest pierwiastkiem wielomianu o wspolczynnikach |
| | q | |
calkowitych jesli p jest dzielnikiem wyrazu wolnego a q jest dzielklnikiem wspolczynnka ktory
stoi przy a
n
Dla a) bedzie wielomian ax
2+bx+c
22 paź 23:37
ICSP: Wymnóż to dostaniesz postać ogólną.
22 paź 23:40
abcd: Zrobie to . dziekuje .
22 paź 23:44