pomoze mi ktos ?
?!: Na prostej o równaniu y=x wyznacz współrzędne punktu P leżącego najbliżej punktu K=(−1,7).
narysowalem wykres ale nie wiem jak dalej to ugryzc ... podpowie mi ktos ?
22 paź 21:40
PW: Szukasz x, dla którego odległość między (x, x) a (−1, 7) osiąga minimum.
22 paź 21:42
Saizou :

np. tak
1) piszesz równanie prostej k prostopadłej do prostej l:y=x przechodzącej przez punkt A
2) rozwiązujesz układ równań
l: y=x
k: y=−x+6
i otrzymujesz P(3,3)
22 paź 21:44
Mila:

1)
k: y=x
m⊥k i K∊m
m: y=−x+b
7=−(−1)+b, b=6
m: y=−x+6
2) Oblicz wsp. punktu P
22 paź 21:45
abcd:

Wydaje mi sie ze to bedzie taki punkt lezy na przcieciu prostej y=x z prosta prostopadla do
prostej y=x i przechodzacej przez punkt K
22 paź 21:47
?!: dziekuje wszystkim za pomoc
22 paź 21:50
PW: Chyba tak jest krócej:
| | 12 | |
|KP|2 = (x+1)2 + (x−7)2 = 2x2 − 12x + 50 osiąga minimum dla x = |
| = 3 (własności |
| | 2•2 | |
funkcji kwadratowej), a więc także |KP| jest najmniejsza dla x = 3 .
Odp. P = (3, 3)
22 paź 21:53