Permutacje
Karol: Zapisz w prostszej postaci
(n−1)!+(n+1)!
____________
n2n!−(n−1)!
22 paź 21:10
6latek: (n−1)!= (n−1)*n!
(n+1)!= n!(n+1)
22 paź 21:12
Karol: Żebym to ja jeszcze wiedział o co w tym chodzi
22 paź 21:20
6latek: (n−1)1≠(n−1)*n!
(n−1)!= (n−2)!(n−1)
(n+1)!= (n−2)!*(n−1)*n*(n+1) = (n−1)!*n*(n+1)
Mozesz napisac tez ze
n!=(n−1)!*n
Teraz sie nie pomylilem
22 paź 21:22
6latek: Iloczyn n licz od1 do n jest zdefiniowany jako n! (przyjmujemny ze 0!=1
1*2*3*4*5 *6 = 6! lub 1*2*3*4*5=5!
to 1*2*3*4*5*6= 5!*6 lub np 4!*5*6
22 paź 21:27
Mila:
| (n−1)!+(n+1)! | |
| = |
| n2*n!−(n−1)! | |
| | (n−1)!+(n−1)!*n*(n+1) | |
= |
| = |
| | n*n*(n−1)!*n−(n−1)! | |
| | (n−1)!*[1+n*(n+1) ] | | 1+n2+n | |
= |
| = |
| = |
| | (n−1)!*(n3−1) | | n3−1 | |
| | n2+n+1 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | (n−1)*(n2+n+1) | | n−1 | |
22 paź 22:55
Karol: Dziękuję Ci jesteś wielka
22 paź 23:03