monotonicznosc
Jul3k: Zbadaj czy podane ciągi są monotoniczne od pewnego miejsca :
an=
√n2−6n+10
22 paź 20:52
PW: 1)
Ciąg ma wyrazy dodatnie, więc można badać monotoniczność patrząc na iloraz sąsiednich wyrazów:
| an+1 | | 7n+1 | | n! | | 7 | |
| = |
| • |
| = |
| . |
| an | | (n+1)! | | 7n | | n+1 | |
Iloraz ten jest mniejszy od 1 dla n≥7, a więc ciąg jest malejący od tego miejsca.
22 paź 21:01
jc: Drugi przykład. 1/an = (2/4)n + (3/4)n
Każdy ze składników maleje, więc suma również.
Dlatego an rośnie.
22 paź 21:27
Jul3k: Dlaczego 1/an? i czy mozna tak rozdzielac wyrazy?
22 paź 21:31
ABC:
a w trzecim zapisujemy n
2−6n+10=(n−3)
2+1 i też wszystko jasne
22 paź 21:31