Równanie trygonomentryczne
Forrest: Witam,
Czy w tym przykładzie gdy na końcu tworzymy tgx = −1 nie jest potrzebne założenie cosx != 0? Bo
wtedy to drugie rozwiązanie cox=0 nie było by brane pod uwagę a takiego założenia w
rozwiązaniach nie widze i już sam nie wiem kiedy powinno się je pisać a kiedy nie...
cos2x+sin2x+1=0
cos2x−sin2x+sin2x+cos2x+2sinxcosx=0
2cos2x+2sinxcosx=0
2cosx(cosx+sinx)=0
2cosx = 0 ⇔ x = pi/2 + pi*k ∨ cox + sinx = 0 ⇔ sinx = −cosx ⇔ tgx = −1 ⇔ x = −pi/4 + pi*k
22 paź 20:51
ICSP: Samo podzielenie stronami przez cosx wymaga tego założenia.
22 paź 20:53
Forrest: Czyli, że jedyne rozwiązanie tego równania to x= −pi/4 + pi*k ? Bo 2cosx = 0 odpada przez
załozenie
22 paź 20:55
ICSP: Nie odpada.
Dziedziną równania jest x ∊ R
Fakt, że w jednym z przypadków zawęziłeś sobie nie dziedzinę nie wpływa w zaden sposób na inny
równoległy przypadek.
22 paź 20:57
Forrest: Czyli, że gdybym w równaniy ogólnym miał np. tgx albo jakieś dzielenie przez cosx to wtedy nie
było rozwiązania z cosx=0 gdyby takie wystąpiło?
22 paź 21:03
ICSP: tak. Wtedy takie rozwiązanie odrzucasz.
22 paź 21:18
Forrest: Ok, rozumiem już. Dzięki za pomoc
22 paź 21:21