naszkicuj wykres funkcji . czy jest to funkcja ciągła?
jaro:
f(x)={(1/2)x dla x≥0}
f(x)={1+sinx dla x<0}
22 paź 18:21
jaro: no kompletnie nie wiem jak zacząć pomoże ktoś
22 paź 18:21
ABC:

zacznij od Bacha nim Słońce po dachach zeskoczy...
22 paź 18:34
jaro: ok. tak to też potrafię. tylko chciał bym rozwiązanie jakieś poprawne żeby wiedzieć co gdzie
jak
22 paź 18:50
ABC:
odczytujesz z wykresu czy jest ciągła czy nie jest, a potem to udowadniasz, gdzie masz problem?
22 paź 18:52
jaro: no ok spoko to chyba nie umiem udowodnić i w sumie nie wiem jak zacząć
22 paź 19:12
ICSP: Kiedy funkcja jest ciągła w punkcie ?
Jakie są na to wystarczające warunki ?
22 paź 19:14
Jerzy:
Pytanie nr 1: Czy funkcja posiada wartość w x = 0 ?
22 paź 19:16
jaro: tak
22 paź 19:22
Jerzy:
Pytanie nr 2: Czy funkcja posiada granicę w x =0 ?
22 paź 19:23
jaro: no tak. tak jest na rysunku?
22 paź 19:26
Jerzy:
Pytanie nr 3: Czy granica funkcji w x = 0 jest równa wartości funkcji w tym punkcie ?
22 paź 19:29
ABC:
czy granica funkcji przy x→0 jest równa wartości funkcji dla x=0?
22 paź 19:29
jaro: no tak ? już nie wiem
22 paź 19:32
Jerzy:
Wszystkie trzy warunki , o które pytałem są spełnione, czyli funkcja jest ciągła w x = 0
22 paź 19:37
jaro: mogę podesłać jeszcze trzy podobne zadnia
zadania
22 paź 19:48
Jerzy:
A kto ci broni ? Pytanie,czy rozumiesz ?
22 paź 19:50
jaro: f(x)={log2 2x dla x ≥1/2
f(x)={1 − x2 dla x < 1/2
22 paź 20:02
jaro: naszkicuj wykres funkcji. czy funkcja jest ciągła ?
22 paź 20:03
Jerzy:
Sprawdzaj po kolei trzy warunki w punkcie x = 1/2
22 paź 20:07
jaro: że nie jest ciągła
22 paź 20:07