dzielenie wielomianow
abcd: mam klopot z dzieleniem wielomianu
| | 1 | |
[2ax3−(2a2+a+2)x2+(a2+2a+1)x−a] / [x− |
| ] |
| | 2 | |
22 paź 17:55
ICSP: 2ax3 − ax2 − 2a2x2 + a2x − 2x2 + x + 2xa − a =
= 2ax2(x − 1/2) − 2a2x(x − 1/2) − 2x( x − 1/2) + 2a(x − 1/2) =
= (x − 1/2)(2ax2 −(2 + 2a2)x + 2a)
22 paź 18:00
ABC:
zrób metodą Hornera
22 paź 18:00
abcd: dzieki
Wolalbym metoda pisemna jesli mozna prosic
22 paź 18:06
abcd: Ogolnie nie mam problemu z dzieleniem pisemnym
jednak przy tym i takim
[x4+(m+n)x3+(m−n)x2+(m2+2n−1)x+m+2n+4] / (x2−2x+1) pojawil sie problem dla mnie nie do
pokonania
22 paź 18:13
ABC:
to nie dziel tylko mnóż ,a potem porównuj wspołczynniki
jest też Horner dla trójmianu ale mało kto używa bo bardziej skomplikowany
22 paź 18:19
Mila:
A po co masz to dzielić? 18:13
22 paź 19:29
abcd: 1) do obliczenia pierwiastkow wielomianu wyjsciowego
jeden obliczylem i wyszedl x1= 0,5
Drugi wielomian to mam znalez parametry m oraz n dla ktorych wielomian jest pdzielny przez
x2−2x+1
Zrobilem to tak W(1)=0 i W"(1)=0
Ale chce to zrobic przez podzielenie .
22 paź 19:58
abcd: W drugim mam otrzymac x2+(m+n+2)x+3m+n+3 i reszte (m2+5m+3n+3)x+(−2m+n+1 )
22 paź 20:09
ABC:
wszystko jasne, tylko dlaczego uparłeś się żeby to robić poprzez dzielenie pisemne ?
22 paź 20:15
abcd: W drugim zadaniu jest to jeden ze sposobow (to dzielenie)
ja niestety nie potrafie tego podzielic
Ewentualnie przez jaki wielomian nalezaloby pomnozyc (x2−2x+1) zeby go porownac z wyjsciowym
wielomianem ?
Do zadania nr 1
Odopwiedz (2x−1) /[ax2−(a2+1)x+a]
skad to 2x−1 wiem
natomiast nie potrafie podzielic .
22 paź 20:24
abcd: Pisemnie dlatego ze nie lubie Hornera i go nie uzywam i go nie umiem .
22 paź 20:26
Mila:
J1) uż piszę to dzielenie do pierwszego.
2) W drugim takie mnożenie:
(x2−2x+1)*(x2+bx+c)=x4+(m+n)x3+(m−n)x2+(m2+2n−1)x+m+2n+4
22 paź 20:37
abcd: Poczekam . dziekuje
22 paź 20:40
Mila:
1) [2ax3−(2a2+a+2)x2+(a2+2a+1)x−a]
(2ax3+(−2a2−a−2)x2+(a2+2a+1)x−a) : (x−0.5)=2ax2+(−a2−2)x+2a
−(2ax3−ax2) ( wynik odejmowania : −2a2−a−2+a=−2a2−2)
==========
(−2a2−2)x2+(a2+2a+1)x (x−0.5)*(−a2−2)x=x2*(−a2−2)+x*(a2+1)
−(−a2−2)x2+(a2+1)x )
======================
(2ax −a
−(2a x−a)
=======================
0
na zielono obliczenia dodatkowe, bo trudno w pamięci.
22 paź 21:35
abcd: Dziekuje

ja nie wymagam zeby takie skomplikowane obliczenia robic w pamieci bo to bylaby z lekka
przesada
wracam do drugiego
(x
2−2x+1)(x
2+bx+c)= x
4 + [b−2]x
3 + [c−2b+1] x
2 + [b−2c] x +c
Jak mam teraz to porownac ?
Dziekuje .
22 paź 21:42
abcd: poprosilbym tez w tym o pomoc jesli mozna .
22 paź 22:31
ABC:
m+n=b−2
m−n=c−2b+1
m
2+2n−1=b−2c
m+2n+4=c
4 równania 4 niewiadome , powinno dać się rozwiązać
22 paź 22:44
abcd: Dobrze. Dzieki
Moze tez pomecze to dzielenie .
22 paź 22:54