Wzory Vieta
6latek: Liczby x1=m
x2= n+p√2 gdzie m n p ∊C sa pierwiastkami wielomianu stopnia trzeciego o wspolczynnikch
calkowitych i wspolaczynniku 1 przy x3
Oblicz trzeci pierwiastek wielomianu
Skorzystaj z e wzoru Vieta
mam wielomian postaci x3+ax2+bx+c i korzystam
a=−(x1+x2+x3)= −(m+n+p√2+x3) i a∊C
b=x1*x2+x1*x3+x2*x3= x1*x2+x3(x1+x2)=m*(n+p√2)+x3(m+n+p√2) b ∊C
c= −x1*x2*x3= −m*(n+p√2)*x3
W podpowiedzi jest ze x3=n−p√2
jak oni to policzyli ?
22 paź 16:45
ABC:
wykorzystali fakt że współczynniki muszą być liczbami całkowitymi
22 paź 17:04
6latek: Niestety to mi nic nie pomaga .
22 paź 17:19
ABC:
widzisz jak ktoś nie zaczął w dzieciństwie przygody z matematyką to ciężko mu w takich
zadaniach
pierwiastek z dwóch żeby nie psuł całkowitości − warunki − skorzystaj
22 paź 17:23
6latek: Napisale ze to mi nic nie pomaga . Sorry
22 paź 17:24
ABC:
wymaga znajomości pewnych faktów z liczb wymiernych i niewymiernych − odpuść sobie
22 paź 17:27
6latek: Mozesz napisac np jakich ?
22 paź 17:41
ABC:
zasadniczo tego że √2 nie otrzymasz poprzez cztery działania na liczbach wymiernych
a w tym zadaniu że z równości a+b√2=0 gdzie a,b całkowite wynika a=0 i b=0
22 paź 17:46
6latek: Na razie dziekuje .
22 paź 17:49
Adamm:
To wynyka z tego, że (a+√2b)" = a−√2b działa jak sprzęzenie liczb zespolonych
Sam sprawdź że zachowuje mnożenie i dodawanie.
22 paź 18:08
Adamm:
Tak? Wtedy jeśli w(x) = 0, to (w(x))" = w(x") = 0
Gdzie x = a+√2b, a, b całkowite
22 paź 18:15
6latek: Czy moglby ktos to tak po prostu rozwiazac ? dziekuje
22 paź 20:31
Pan Kalafior:
Treść jest jakaś dziwna. No to niech np. w(x) = (x−1)(x−2)(x−3)
mając 1 i 2, to trzeci pierwiastek to nie jest wcale 2 (albo 1).
22 paź 20:34
Mila:
W(x)=x3+ax2+bx+c a,b,c∊C, m,n,p∊C
W(x) ma 3 pierwiastki:
x1=m
x2=n+p*√2
x3=?
x1+x2+x3=−a⇔m+n+p*√2+x3=−a∊C
x1*x2*x3=−c⇔m*(n+p*√2)*x3∊C⇔
x3 =n−p*√2 ponieważ wtedy:
−c=m*(n+p√2)*(n−p *√2)=m*(n2−2p2}∊C
wtedy:
x1+x2+x3==m+n+p*√2+n−p √2=m+2n ∊C to a∊C
================
2) Liczba x1=m jest pierwiastkiem W(x) o całkowitych wsp. to
x3+ax2+bx+c =(x−m)*(x2+kx+r) i wiadomo ,że liczba postaci :x2=n+p √2) jest pierwiastkiem
W(x) to
liczba (n−p √2 ) też jest pierwiastkiem W(x) jako drugi pierwiastek trójmianu kwadratowego.
23 paź 00:04