Suma pierwiastkow
6latek: W wielomianie stopnia czwartego wspolczynniki przy nieparzystych potegach zmiennej sa rowne 0
Co powiesz o sumie pierwiastkow wielomianu
ogolnie
x4+ax3+bx2+c
bedzie
x4+bx2+c
Rozwiazalem juz kilkanacie rownan posatci x4+bx2+c=0 i wiem ze suma pierwiastkow takiego
rownania =0
jak to wytlumaczyc
22 paź 15:42
ICSP: Spójrz na funkcję
f(x) = x4 + ax2 + b = 0
Jeżeli x1 jest pierwiastkiem tego wielomianu tzn f(x1) = 0 to
f(−x1) = (x1)4 + a(x1)2 + b = f(x1) = 0
Oznacza to, ze jeżeli wielomian posiada pierwiastek x1 to − x1 również jest jego
pierwiastkiem.
S = 0
22 paź 15:44
ABC:
najprościej ze wzorów Viete'a ale dla n−ego stopnia w programie liceum to wiem że były na
rozszerzeniu około 35 lat temu a potem mogli wyrzucić
22 paź 15:46
6latek: Witam i dziekuje
22 paź 16:18